Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Je to pravděpodobnost hraničící s jistotou – osmá epizoda Hvězdných válek, která dnes vstoupí do českých kin, se stane nejúspěšnějším filmem letošního roku.

TŘI MILIARDÁŘI

Letošní filmový rok byl na superhity poměrně skoupý. Přes magickou hranici 1 miliardy dolarů na hrubých tržbách se sice přehouply hned tři snímky, ale nikoli o mnoho. Nejúspěšnějším filmem roku doposud je pohádka Kráska a zvíře s tržbami 1,26 miliardy dolarů, druhým je akční jízda Rychle a zběsile 8 s tržbami nižšími o dvacet milionů dolarů. Posledním letošním miliardářem je zatím animovaný snímek Já, padouch 3.

Ačkoli do kin letos vstupovalo hned několik potenciálních hitů, jako byl nový Spider-Man, druzí Strážci Galaxie nebo pátí Piráti z Karibiku, miliardy dolarů již nikdo z nich nepokořil. Naopak letošní Star Wars s podtitulem Poslední z Jediů tuto částku na svém kontě nejspíš přivítají ještě do konce letošního roku. Pro zajímavost: předchozí epizoda stále drží rekord v rychlosti, během níž dosáhla miliardových tržeb. Podařilo se jí to za 12 dní.

BUDE REKORD?

Odhadovat celkové tržby aktuálního snímku je však velmi složité. Hvězdné války jsou v kurzu a o jejich úspěchu není pochyb. Ale podaří se jim překonat předchozí díl a překonat hranici 2 miliard dolarů?

Proti mluví hned několik faktorů. Předně předchozí epizoda byla prvním novým filmem slavné ságy po dlouhých letech. Nyní však studio Walt Disney uvádí starwarsovské snímky každý rok a někteří diváci již mohou být přesyceni. Něco ubrat může také postava režiséra. Zatímco sedmičku natočil J. J. Abrams, který si užívá statutu nového Spielberga a má na kontě řadu veleúspěšných projektů (za všechny zmiňme seriál Ztraceni a úspěšný restart série Star Trek), tvůrce osmičky Rian Johnson je spíše outsider.

VLIV NETFLIXU

A konečně proti rekordní návštěvnosti může mluvit také fakt, že letos do kin v USA i jinde ve světě chodí méně diváků než v předchozích letech. Stojí za tím úspěch televize a videoték typu Netflix.

Přesto Poslední z Jediů může překvapit a pokořit i předchozí díl slavné ságy. Zajímavostí zároveň je, že další výlet do světa Hvězdných válek bude dříve, než by diváci čekali. Snímek Solo: A Star Wars Story, který se zaměří na postavu Hana Sola (v původních filmech ji hrál Harrison Ford), bude mít premiéru již v květnu příštího roku. Tedy jen nějaké dva tři měsíce poté, co kina opustí aktuální snímek. Snad ve studiu Walt Disney vědí, co dělají.
Zdroj: https://www.denik.cz/film/star-wars-miri-na-letosni-trun-20171213.html


Zdroj: https://www.denik.cz/film/star-wars-miri-na-letosni-trun-20171213.html

Přečteno: 4440x | Sdílet

zdroj: www.denik.cz

Hodnocení: 0