Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Pozoruhodná data zveřejnil americký server Variety. Nejvýnosnějším hercem Hollywoodu od roku 1980 do dneška je Emilio Estevez. Výzkum vůbec nesouvisí se slávou nebo kvalitou herce, měřil jen poměr cena/výkon, tedy kolik bral herec peněz a kolik film vynes

Z výzkumu obecně vyplynul předvídatelný fakt, že obsazovat největší hvězdy kategorie A se ne vždy vyplatí. Emilio Estevez sice byl chvíli hvězda, ale přece jen se nedá srovnávat s těmi, kteří jsou na vrcholu desítky let. Už se na něj pozapomnělo. Protože bral poměrně málo, stává se nyní vítězem celé tabulky. Z každého investovaného dolaru Estevez vytvořil 6,7 dolaru tržeb.

Ve stejné éře působila také béčková ikona Jean-Claude Van Damme a díky menším honorářům dodala producentům za každý dolar 4,2 dolaru. Mel Gibson naopak býval „áčko“, ale přesto se přiblížil výnosnosti 4 dolarů (přesně 3,5), protože jeho filmy měly větší komerční úspěch.

Na opačném konci tabulky se nacházejí noční můry účetních – megahvězdy jako Brad Pitt, Johnny Depp a Robert De Niro, které berou astronomické částky a jejich výnosnost je minimální. Pitt, obrazně řečeno, vrátí 10 centů za investovaný dolar, Johnny Depp 20 centů, Robert De Niro 24 centů, Hugh Jackman 25 centů a Anthony Hopkins 26 centů.

Mezi ženami se velmi vyplatí Rose Byrneová (9,8 dolaru za dolar), Regina Hallová (3,5 dolaru) a Octavia Spencerová (2,9 dolaru). Výzkum se v menší míře zabýval také žánry. Ve výnosnosti bodují horory, mysteriózní thrillery a také dokumentární filmy. Naopak velké investice a ne až tak slavné tržby v průměru trápí akční filmy a muzikály, samozřejmě ale existují výjimky.

Přečteno: 4650x | Sdílet

zdroj: www.novinky.cz

Hodnocení: 0