Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
'Režisér Wes Anderson své snímky obsazuje abnormálním množstvím bizarních postaviček a inspiraci čerpá nejčastěji z doby, kdy se ještě nahrávalo na magnetofonové pásky a točilo na šestnáctimilimetrový film,' říká ředitel pražského Bia Oko David Beránek.

V jeho kině a také v brněnské Scale se uskuteční krátká přehlídka Andersonových snímků.

Přehlídka filmů amerického režiséra Wese Andersona pojmenovaná Střed fantastiky v pražském Biu Oko mezi 8. až 11. únorem a v brněnské Scale ve dnech 15. až 17. února uvede dlouhometrážní debut Grázlové, sondu do složitosti rodinných vztahů Taková zvláštní rodinka či variaci na životní odyseu oceánografa Jacquese-Yves Cousteaua Život pod vodou.

Promítat se bude i animované dobrodružství dle předlohy Roalda Dahla Fantastický pan Lišák nebo svérázná "skautská" vzpomínka na šedesátá léta a režisérovo mládí, komedie Až vyjde měsíc. Diváci budou rovněž moci zhlédnout poslední Andersonův celovečerní film, Grandhotel Budapešť, odehrávající se ve fiktivní evropské republice Zubrowka.

Do svých filmů Anderson obsadil například Gwyneth Paltrowovou, Bena Stillera, Cate Blanchettovou, Willema Dafoea, Jeffa Goldbluma či své dvorní herce Billa Murrayho a Owena Wilsona. Režisér získal pět nominací na Oscara, neproměnil však jedinou.

Pořadatelé přehlídky upozorňují i Andersonovu chystanou novinku Psí ostrov, již letos v premiéře uvede festival Berlinale. Animovaný snímek se odehrává v budoucnosti na japonském ostrově plném odpadků, kde z donucení žijí všichni psi. Toho svého se vydá hledat dvanáctiletý chlapec, jenž musí čelit různým nástrahám.

Hlasy smečce psů propůjčili například Tilda Swintonová, Scarlett Johanssonová nebo Bill Murray. Psí ostrov začnou česká kina promítat v květnu.

Přečteno: 4040x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0