Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Hned dvě nové výstavy představí na úvod sezony Galerie Slováckého muzea. Zatímco v přízemí se návštěvníci od čtvrtka 8. února mohou kochat pracemi sochaře a malíře Jaroslava Kovandy.

V sálech prvního patra je svými obrazy na principech pop-artu šokuje malíř, kreslíř, ilustrátor a grafik Josef Mžyk.

„Jeho díla se nachází v soukromých sbírkách ve Francii, v Anglii, USA, Švédsku, Německu či Japonsku, ale také v Národní galerii v Buenos Aires a v Královské galerii Akademie výtvarných umění v Barceloně,“ uvedla kurátorka obou výstav Milada Frolcová.

Mžyk, který v šedesátých letech 20. století studoval na uherskohradišťské umprumce, na své výstavě Ohlédnutí představí obrazy často zaměřené na ženské a dívčí akty v mnohdy fantaskních kreacích. Není divu, že jeho reprodukce se objevily v časopisech jako Ateliér a Tvorba, ale i ve slavném Playboyi.

„Oslovila ho také komiksová tvorba, během které získal Masarykovu cenu za malbu, udělenou Českou akademií věd,“ poznamenala Milada Frolcová.

V námětech výstavy Jaroslava Kovandy, který rovněž prošel Umělecko-průmyslovou školou v Uherském Hradišti, najdou návštěvníci tři základní okruhy. První z nich jsou archlebovské metafory, v nichž se promítají ozvěny dětství u prarodičů.

Druhým zájmem je nostalgické kouzlo zašlých časů připomínající zlínské skutečnosti. Návštěvníci spatří zpracování pohledů do minulosti na baťovské cihlové domky, dostihy ve Slušovicích, módní přehlídku, stejně jako tovární komíny. Třetím důležitým okruhem je obdiv ke starým mistrům.

„Jaroslav Kovanda je muž mnoha činností - mimo jiné básník, prozaik, vydavatel, korektor, dříve divadelní výtvarník, novinář, topič, kulisák, herec, učitel… a nositel Ceny města Zlín v roce 2014. Je důsledným figuralistou, a to nejen v sochařině, ale také v malbě,“ představila autora Milada Frolcová.

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 8. února v 17.00 hodin, výstavy potrvají do 8. dubna 2018. 
Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/sokujici-vystava-v-hradisti-mzyk-ukaze-obri-zenske-akty-20180207.html


Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/sokujici-vystava-v-hradisti-mzyk-ukaze-obri-zenske-akty-20180207.html


Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/sokujici-vystava-v-hradisti-mzyk-ukaze-obri-zenske-akty-20180207.html

Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/sokujici-vystava-v-hradisti-mzyk-ukaze-obri-zenske-akty-20180207.htm

Přečteno: 9940x | Sdílet

zdroj: www.denik.cz

Hodnocení: 0