Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Brněnskou premiéru hry Zázrak v černém domě uvede v pátek 27.4. divadlo Reduta. Jejím autorem je zdejší rodák, disident, porevoluční politik a dramatik Milan Uhde. Za tuto hru získal Cenu Alfréda Radoka.

„Na hře jsem pracoval téměř pět let. Zázrak v černém domě se pro mě stal pokusem vyrovnat se s jedním z mých ústředních témat a vlastně celým mým dosavadním životem,“ říká Uhde. Autor zde zachycuje život brněnské rodiny ve dvacátém století. Hlavním motivem je Černý dům, jehož předobrazem je funkcionalistická vila v Berkově ulici v Brně, která donedávna patřila rodině Uhdeových. Ve hře se vyskytují autobiografické prvky, jak však upozornil dramaturg Josef Kovalčuk, nejedná se o životopisnou hru.

Poprvé Zázrak v černém domě uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí před devíti lety. „Hra se hrála třikrát, jednou v Divadle Na zábradlí, podruhé v Liberci a potřetí v Olomouci.,“ upřesňuje režisér Břetislav Rychlík. Brněnská inscenace se podle dramaturga liší zejména tím, že podtrhuje groteskní rysy hry. V Zázraku v černém domě Uhde tematicky navazuje na svou rozhlasovou hru Velice tiché Ave z počátku osmdesátých let, kterou vydal Josef Škvorecký v Torontu. Divadlo hru zařadilo do projektu Spílání Brnu. Předcházely jí inscenace Podezřelá krajina s anděly, jejíž premiéru divadlo uvedlo před dvěma lety a hra Drazí v Chomutově!, kterou divadlo poprvé uvedlo loni.

Ústřední postavu matky Pompeové ztvární Marie Durnová a v roli jejího manžela Eduarda diváci uvidí Pavla Zatloukala.

Přečteno: 8290x | Sdílet

Hodnocení: 0