Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
V pátek odpoledne začal v Praze na Výstavišti třetí ročník hudebního Metronome Festivalu. Podle velkého množství diváků, kteří dorazili na první den akce, je patrné, že zájem o ambiciózní hudební přehlídku v metropoli stoupá.

Nejpříjemnější páteční hudební položkou v programu byl John Cale, který vystoupil se svou skupinou.

Posel avantgardní a alternativní hudby, při jejíž tvorbě na sebe nechává působit řadu jiných stylů coby inspiraci, se představil v doprovodu tříčlenné kapely. Bývalý člen amerických Velvet Underground hrál na klávesové nástroje, kytaru i housle, při tom velmi uvolněně zpíval a spolu s ostatními tak na pódiu předkládal svébytné skladby, jejichž vnitřní síla vtahovala přítomné diváky do děje.

Patrnou roli v nich hrály jak minimalistické pasáže, tak dynamika či pnutí lehce se rozvíjet až k masivním finále. Zároveň to celé bylo velmi elegantní, přátelské a v rámci hudebního působení pozitivní. Na konci setu Cale prostřednictvím moderátora slíbil, že do Prahy zase někdy rád přijede.

Energické bylo vystoupení britského písničkáře Toma Odella. Celý svůj set kočíroval coby zpěvák a pianista, doprovázela ho výborná doprovodná skupina a posluchače možná až překvapilo, kolik písniček z jeho programu je jim minimálně povědomých.

Odell na Metronome Festivalu v očích mnohých reprezentoval mainstream. Pokud by ale měl mít střední proud obecně tolik nevtíravé melodičnosti, strhující energie a dobrých hudebních nápadů i aranží, pak by ho na světě mohlo být klidně víc.

Britští Massive Attack se do České republiky průběžně vracejí, leč v Praze v pátek večer nepředvedli v zásadě nic neobvyklého. Jejich elektronikou a bicími podepřené triphopové kompozice mají sice proměnlivou náladu, ale protože byl zvuk jejich setu poměrně potichu, povšechně tentokrát postrádaly (což je ale dáno i jejich podobou) drajv. Bylo to vizuálně zajímavé, hudebně však trochu unavené vystoupení.

V noci pak slavili třicet let Tata Bojs a naneštěstí si k tomu zvolili halu s omezenou kapacitou, takže diváci sledovali jejich hudební setkávání s přáteli i přehlídku vlastních písniček v atmosféře poněkud stísněné a na místě, kam se čerstvému vzduchu moc nechtělo. Klíčová pro kapelu byla podoba scény, také spolupráce s publikem a jistota, s jakou své skladby v den největších oslav svého výročí nasázela.

Čeští Sexy Dancers vystoupili na festivalu po dvacetileté pauze a bylo to setkání veskrze milé. Vzpomínalo se na hudební konec devadesátých let, to vše s dnešními zkušenostmi a interpretačním nadhledem zúčastněných, tedy především Dana Bárty, Romana Holého, Dary Rolins a v závěru i Matěje Rupperta.

V pátek se na festivalu představili mimo jiné i Prago Union, Th!s, Zrní, Midi Lidi, Ventolin a další. Akce pokračuje v sobotu druhým dnem, jeho největšími lákadly v programu jsou David Byrne a The Chemical Brothers.

Přečteno: 5770x | Sdílet

zdroj: www.novinky.cz

Hodnocení: 0