Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
„Před pár týdny jsme v Rooftop studiu nahráli nový singl, na kterém se podíleli producenti Marcel Procházka a Ondra Fiedler. Teď už jen čekáme, až bude vše připraveno a pak půjde mezi lidi,“ říká kytarista kapely Platonic Patrik Kapusniak.

Kapela Platonic hrála dříve pod názvem M2E. Členové kapely pocházejí z Bruntálu a nyní všichni žijí v Brně. Před dvěma lety se účastnili projektu televize Óčko G2 Band Academy, jehož partnerem je Komerční banka. Nyní jsou pod vydavatelstvím Universal Music a chystají se vydat nový singl.

 

Jak jste se dali dohromady?

 

Kapela se dala dohromady asi před pěti lety pod starým názvem Minute to Escape, zkráceně M2E. Po dvou letech z kapely odešel kytarista, kterého jsem nahradil já. Dostal jsem se do kapely v podstatě náhodou. Šel jsem s kamarádem na pivo, na jedno, na dvě, na tři a tehdy jsem kluky potkal. Věděl jsem, že shánějí kytaristu, tak jsem se zkusil zeptat, jestli bych s nimi mohl hrát. Dave mi řekl, ať se naučím písničku Omámený a přijdu na zkoušku. Tak jsem se ji naučil, zahrál jsem si ji asi padesátkrát, no možná přeháním, tak čtyřicet osmkrát, a když jsem to zahrál na zkoušce, řekli mi, že na tom mám ještě trochu zapracovat. No a po pár zkouškách mě vzali.

 

Čím se nyní živíte a chtěli byste se někdy živit hudbou?

 

Všichni bychom se chtěli živit hudbou, ale není to tak jednoduché. Člověk tomu musí obětovat fakt hodně. Přátele, rodinu, a hlavně spoustu času. Já se nyní věnuji především hudbě. Dave krom toho začíná studovat, Peťa se věnuje finančnímu poradenství a Pedro peče pizzu.

 

Proč jste změnili název kapely na Platonic?

 

Náš starý název si nikdo nedokázal pořádně zapamatovat, proto jsme potřebovali něco, co lidé nebudou komolit. Dávali jsme dohromady návrhy asi dva měsíce a z deseti nejlepších jsme se shodli na názvu Platonic. Je to jednoduché a docela se to hodí k našim textům. Asi bychom se nemohli jmenovat třeba Chleba s nutelou, to by k nám moc nesedělo.

 

Jaké máte dosavadní úspěchy?

 

Hráli jsme na několika festivalech jak v Česku, tak na Slovensku. Koncert na slovenském festivalu v Sebechlebech byl jeden z našich největších. Pozvala nás tam kapela Iné Kafe, ještě v době kdy jsme nebyli pod vydavatelstvím. Naším velkým úspěchem byla i účast v projektu televize Óčko G2 Band Academy.

 

Koho z kapely napadlo přihlásit se do projektu?

 

Bylo to dost spontánní. S tím nápadem přišel Dave. Když chtěl natočit písničku, nevěděli jsme, že to chce někam poslat. Pak se nám najednou ozvali z Óčka a pozvali nás do Prahy. Dostali jsme tam spoustu úkolů, které nám zadával Majkláč, zakladatel Bandzone. Jedním z nich bylo nahrát singl a natočit k němu klip, tak tehdy vznikl song Družice. Celý projekt pro nás byl dobrou zkušeností. Poznali jsme několik lidí z branže, jako třeba Davida Kollera, Ewu Farnou, Bena Cristovaa nebo Kláru Vytiskovou. Zakončení bylov Lucerně.Přestože jsme to nevyhráli, vyšli jsme z toho v podstatě dobře, protože asi o měsíc nebo dva později se nám ozvali z vydavatelství Universal Music a my jsme s nimi navázali spolupráci. Od té doby jsme nahráli singly Trávu, ke které jsme točili i videoklip, a Možná, což je náš poslední singl.

 

Jaké máte s kapelou krátkodobé a dlouhodobé cíle?

 

Krátkodobé být slavní a dlouhodobé být slavní. Momentálně máme každý týden jeden koncert a věříme, že to tak půjde dál. Chceme hrát, natáčet nové písně, nové klipy a posouvat se dál. Hlavní jsou pro nás ale ty koncerty.

 

Co vás teď v nejbližší době čeká?

 

Kromě vydání nového singlu nás čeká několik koncertů v Česku a v červenci jeden na Slovensku. Všechny termíny a místa koncertů dáváme na sociální sítě.

 

 

Přečteno: 16860x | Sdílet

Hodnocení: 5