Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Je to už přes třicet let, co na Zemi smýkali lidskými kořistmi, auty i domy. Teď se krutí lovci z vesmíru vracejí. Ve filmu Predátor: Evoluce.

Nemilí hosté. Přicházejí nezváni, navíc brutálně pustoší naši planetu a fyzické schránky jejích obyvatel. Před jednatřiceti lety se na filmovém plátně zjevili poprvé. Od té doby se situace opakuje kdesi (obvykle v džungli) přistane kosmická loď a z jejích útrob se vynoří neznámou smrtící technikou vyzbrojený mimozemský predátor. A nastane masakr. Loví zvířata i lidi a do jejich životů vnáší chaos.

Kultovní jednička

Největší úspěch sklízela jednička z roku 1987, Predátor v režii Johna McTiernana, který si akci uměl užít. Když k tomu přičteme hudbu Alana Silvestriho a skvělého Arnolda Schwarzeneggera, jehož major Dutch z něj udělal jednoho z nejlepších akčních hrdinů stříbrného plátna, byla kultovka na světě. Další dva filmy v režii jiných tvůrců i s jiným hereckým obsazením byly méně třeskuté, nicméně slávu si Predátor udržel.

Synek Aspergrák

Restartu vesmírného lovce se v aktuální novince chopil po letech šestapadesátiletý Shane Black, jenž se v původním filmu objevil v roli Hawkinse. Více činný byl dosud jako herec, nový Predátor je teprve jeho čtvrtou režií pro kina (má na kontě Správné chlapy a Iron Mana 3).

Příběh (na scénáři se s ním podílel Fred Dekker) otevírá dle výše zmíněného klíče do vojenské akce v džungli se připlete nečekané přistání neznámého modulu a jeho pilot kolem sebe začne rozsévat hrůzu.

Ze speciální vojenské jednotky zbude jediný muž, Quinn, který si ze setkání s nevlídným mimozemšťanem odnese jako trofej část jeho supermoderní výbavy. Predátor je lapen a střežen v tajné vládní laboratoři. Pak se ale souhrou náhod, v nichž hraje roli vojákův inteligentní synek s Aspergerovým syndromem, vypraví na Zem celá flotila vesmírných lovců…

Zápletka není nijak vynalézavá, nicméně ke cti filmu slouží, že je vcelku zábavný. Pravda, musíme v zájmu toho přijmout pár nezbytných nelogičností například půvabnou bioložku a nadšenou hvězdářku v jedné osobě, jež kromě vědeckých znalostí dokáže od jisté chvíle zručně zacházet se zbraněmi (patrně úlitba hollywoodské snaze zviditelňovat ženy), nebo fakt, že zprvu lítá vesmírná obluda připomínající psa baskervillského se stane mazlíkem ústřední lidské partičky, jenž věrně následuje páníčka… A pochopitelně dva Afroameričany v herecké sestavě, které tentokrát chybí výraznější známá tvář. Boydu Holbrookovi v hlavní roli Quinna nicméně zdatně pomáhá zajímavý Jacob Tremblay v roli jeho šikanovaného synka.

Dobré akce

Pak už lze docenit i milé nápady třeba DNA různých bytostí, díky níž predátoři časem zdokonalili své schopnosti, nebo postavu klučíka „aspergráka“, jenž si díky predátorské výstroji během Halloweenu zjedná nečekaný respekt u svých šikanujících spolužáků. Partička zhýralých vojáků s flastrem na morálním štítu má šmrnc, hlášky celkem baví (zjev predátora označí vojáci za „vesmírnou Whoopi Goldberg“ možná by to herečka se svým smyslem pro humor i ocenila). Akční scény jsou zkušeně natočené, jen těch konců mohlo být méně.

Přečteno: 7760x | Sdílet

zdroj: www.denik.cz

Hodnocení: 0