Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Českou premiéru hry britské dramatičky Rebeccy Lenkiewiczové Noční sezóna uvede Činohra Národního divadla v Praze ve čtvrtek 9. listopadu na scéně Stavovského divadla.

Autorka je původně herečka, ale posléze začala psát pro divadlo, rozhlas i film. Je mimo jiné scenáristkou filmu Paweła Pawlikowského Ida, který v roce 2015 získal Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek.

Noční sezóna se odvíjí od příjezdu herce Johna Eastmana do irského městečka Sligo, kde se chystá natáčet životopisný film o klasikovi irské literatury, básníku Williamu Butlerovi Yeatsovi. Je obrazem rodiny, v níž se postupně odkrývá řada tajemství a vztahů, jež zaujaly režiséra Daniela Špinara, který hru nastudoval s herci Ondřejem Pavelkou, Janou Preissovou, Terezou Vilišovou, Pavlem Baťkem a dalšími.

„Nevzniká v současné světové dramatice mnoho textů, jako je Noční sezóna: silný příběh, výrazné figury, humor, poezie, emoce, smíření. Věřím, že za to byli Lenkiewiczové vděční nejen herci, ale že takový způsob divadelního jazyka ocení i naši diváci,“ říká o hře dramaturg Milan Šotek.

Přečteno: 4850x | Sdílet

zdroj: www.novinky.cz

Hodnocení: 0