Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Dlouho očekávaný Blade Runner 2049 nedopadl umělecky špatně, ale v USA to kasovní trhák není. Někteří američtí novináři na rozdíl od fanoušků sci-fi dokonce otevřeně mluví o „zklamání“.

Kasovní zklamání v tomto případě znamená 31,5 miliónu dolarů tržeb za premiérový, tedy nejdůležitější víkend. Zdá se to hodně, ale film stál 150 miliónů. Studio teď doufá, že si vydělá alespoň v Číně, kde má Blade Runner 2049 premiéru 10. listopadu.

Přestože titul má v některých částech světa kultovní status a novináři ho dost podporovali - spousta článků vyšla už před premiérou a recenze byly také převážně příznivé - nezvykle dlouhý sci-fi snímek (163 minut) masového diváka nepřivábil.

Producenti si museli oddechnout, když byl termín čínské premiéry potvrzen, protože uvedení filmů v Číně je vždy nejisté. Všemocná komunistická cenzura může jakýkoliv film „odstřelit“ jako protičínský, nesmí se např. moc mluvit o prostituci a sexu, nesmí se mluvit o politice a zmínit existenci Tibetu je pro film jasná sebevražda.

Číňané mají sci-fi docela rádi, ale jejich preference jsou jiné než u nás nebo v Americe. Třeba staré série Star Trek a Star Wars nejsou tak silné, Číňané na nich totiž nevyrůstali a mnozí z nich nechápou, co na nich Amerika vidí. Naopak filmy The Martian s tržbami 94,9 miliónu dolarů nebo Pacific Rim se 112 milióny dolarů dost zaujaly.

Blade Runner má jeden vážný problém, první díl totiž v osmdesátých letech v Číně málokdo viděl, do čínských kin se nedostal. Tamní recenze sice mohou druhému dílu pomoci, ale vzhledem k tomu, že nejde o typickou komerci a snímek má 163 minut, může nakonec přijít jen sci-fi komunita.

Přečteno: 3610x | Sdílet

zdroj: www.novinky.cz

Hodnocení: 0