Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Velká retrospektivní výstava malíře českého původu Františka Kupky, který patří k průkopníkům abstraktního malířství, začne 21. března v Paříži.

Kupka (1871 až 1957) většinu svého života strávil na pařížském předměstí Puteaux, pochovaný je na hřbitově Père-Lachaise. Výstavu připravuje ve spolupráci s francouzskými a finskými partnery Národní galerie v Praze.

Pařížská výstava představí dílo malíře Františka Kupky v celé jeho šíři, od raných obrazů z 90. let 19. století až po abstraktní práce z 50. let 20. století.

Expozice potrvá do konce července, od září se představí v pražské Valdštejnské jízdárně a příští rok v Helsinkách.

"Díky spolupráci s francouzským partnerem se podařilo sestavit jedinečnou sbírku olejomaleb, prací na papíře, tiskovin a dokumentačních materiálů," říká kurátorka výstavy Anna Pravdová z Národní galerie. Pražská výstava tak vedle děl ze sbírek Národní galerie ukáže četné obrazy ze sbírky pařížského Centre Pompidou, newyorského Guggenheimova muzea nebo vídeňské Albertiny.

Chronologicky koncipovaná výstava umožní návštěvníkovi sledovat umělcovu cestu od symbolismu k abstrakci i proměnu společnosti a důležitá témata tehdejší doby. Retrospektiva se zaměří na jeho symbolistické malby, první expresionistické portréty, cestu k abstraktnímu umění, barevné vertikály, řeč tvarů a barev, mašinismus i geometrickou abstrakci.

Četné práce na papíře představí Kupku jako satirického kreslíře a znamenitého ilustrátora i jako umělce se zájmem o filozofii, antiku, náboženství i vědu.

Kupkova díla vedle významu pro světové dějiny umění jsou velmi populární mezi sběrateli. Českému aukčnímu trhu vévodí několik jeho abstraktních maleb, ta nejdražší se prodala za více než 60 milionů korun. 

Národní galerie v roce 2012 uspořádala výstavu s názvem Cesta k Amorfě - Kupkovy salony 1899-1913, která připomínala sté výročí otevření pařížského Podzimního salonu v roce 1912, což byla pro dějiny světového umění zásadní událost. 

V klíčovém roce 1912 Kupka vystavil dvě svá díla, Amorfu - Dvoubarevnou fugu a Amorfu - Teplou chromatiku. Tento rok se také uvádí jako zrod abstraktního malířství. Obě zásadní díla se nacházejí na českém území, první vlastní Národní galerie, druhý Museum Kampa. Na výstavu tehdy přišlo téměř 50 tisíc lidí.

Přečteno: 6500x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0