Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací

Zkuste se nám nejprve krátce představit, jak dlouho fungujete, kde je vaše domovská scéna, kám vás můžou fanoušci žánrově zařadit..

Na úvod je důležité říct, že Sarkonia není jen kapela. Je to životní filozofie, zosobnění lidských emocí, prostor pro nové vnímání světa, v němž žijeme, a jako taková nemá místo ani čas počátku. Byla tu vždycky a vždycky tu bude, i když my už tu nebudeme, abychom jí propůjčili své hlasy. Aby mohla Sarkonia promluvit, trvalo mnoho let, než se dalo dohromady současné složení a vytvořilo tak koncept , který propagujeme. Momentálně se na scéně pohybujeme už nějaký ten rok a dalo by se říct, že naší základnou je Morava, především Olomoucko, ale naším cílem je nalézt domov v srdcích lidí a nezáleží na místě. Co se týče žánru, do toho bych se nerada pouštěla, protože to je dost individuální. Slyšeli jsme už na náš styl různá označení a žádné se nám tak zcela nezamlouvá a neradi bychom se jakkoli vyhraňovali či škatulkovali. Tvoříme, co cítíme, a na stylu zase tolik nezáleží. Další deska se napřídkla ponese v poněkud odlišném duchu než byl Počátek, takže uvidíme. :)

Co považujete z hlediska vaší kapely jako váš dosavadní největší úspěch?

Největším úspěchem je, že lidi čtou naše texty, poslouchají, co se jim snažíme říct a často se na nás obracejí a diskutují s námi o různých životních situacích a pohledu na ně. V dnešní době bohužel není moc lidí, co texty zajímají. Prvotní je hudba a i „skalní“ fanoušci mnohdy neví, o čem že to ta jejich oblíbená kapela vlastně zpívá. Proto si velice vážíme, když si někdo naše CD pustí nejen jako kulisu, ale opravdu se díky naší hudbě zamyslí nad hodnotami ve svém životě. Jako velký úspěch, co se týče hraní, určitě považujeme celou loňskou sezónu, kdy o nás bylo mnohem více slyšet, zahráli jsme si na mnoha festivalech, z nichž největším byl asi Masters of Rock ve Vizovicích a momentálně jsme velice šťastní, že se nám podařilo realizovat klip k Temnému Andělovi z připravované desky, který se dostal do vysílání např. na TV Rebel.

Jak vlastně pracujete se svými fanoušky, dnes jsou hodně populární sociální sítě jako Facebook, Instagram, jak moc aktivní v této oblasti jste?

Víceméně používáme především facebook. Máme své webové stránky www.sarkonia.cz nebo kapelní profil na bandzone.cz, ale majoritní komunikace probíhá právě na facebooku.

A co merchandise, nabízíte kromě svých nahrávek také nějaké bonusy jako trika, odznaky, nebo nějaké další věcičky?

K dostání jsou trička v dámském a pánském provedení s naším logem a obalem naší prvotiny Počátek a k nové desce se chystáme ještě rozšířit nabídku.

Co vlastně teď plánujete v nejbližších dnech nebo týdnech, blíží se nějaká zajímavá akce, koncert nebo vydání desky či klipu?

Po menší koncertní odmlce, z důvodu přivedení na svět malého Sarkoněte z lůna naší krásné kytaristky, začínáme znovu koncertovat a vypadá to, že celkem intenzivně. Zároveň pracujeme na nové desce a už přemítáme i o dalším klipu, takže děje se toho poměrně dost. :)

Plánujete v létě účast na nějakých zajímavých festivalech?

Čeká nás spousta klubových i venkovních akcí, z nichž hodně se těšíme například na první ročník festivalu Out of Hell, kde to vypadá, že si pořadatelé opravdu dávají záležet. Za zmínku stojí určitě i několikátý ročník Rockové Červenky nebo Rockové Horky, které už mají vybudovanou tradici.

Máte nějaké vzory nebo inspirace?

Každý z nás má určitě nějaké své vzory a inspirace, ať už v hudebním světě nebo z jakékoli jiné oblasti, které ho motivují k tomu, že dělá to, co dělá. Ani u nás tomu není jinak a jelikož jsme všichni velmi kreativní jedinci v různých oblastech, bude tam těch vzorů určitě spousta. :)

A jaké jsou vaše ambice?

Nevím, jestli se to dá úplně definovat jako ambice, ale naším cílem, úkolem a posláním je šířit naši filozofii, snažit se lidem otvírat nové obzory na svůj vnitřní, ale i vnější svět, odemykat zamčené komnaty v srdcích a přinášet do nich emoce, díky nimž se můžeme stát lepšími lidmi. Takže chceme dělat dál to, co děláme. Dělat to jak nejlépe v daný okamžik dokážeme a i kdyby to oslovilo jednoho jediného člověka, má to smysl.

Jak se vám vůbec líbí česká hudební scéna?

Na české hudební scéně by se dalo na všech frontách maličko zapracovat. Dramaturgie některých festivalů opakují stále dokola tytéž kapely a nedávají příliš prostoru pro nové tváře nebo za takových podmínek, že je škoda o tom mluvit. Co se týče chování některých klubů, tak tam až někdy zůstává rozum stát a ze zkušenosti vím, že mnoho kapel upustilo od pořádání vlatních akcí, protože po zaplacení pronájmu klubu a zvukaře, či po velmi nepříjemném jednání ze strany klubu, jsou i po slušné návštěvnosti tak v mínusu, že se z toho vzpamatovávají velmi dlouho. Je to škoda, protože tak zaniká mnoho slibných projektů a scéna se tak ochuzuje. I ze strany fanouškovské základny je to na akcích menších kapel slabší. Trochu to chápu. Proč by chodili na tři české kapely za 100,-, když můžou jet na několikadenní festival natřískaný světovými jmény za velmi slušnou cenu. Ale o tom to přece není, že? :) Abychom nebyli zase ale jenom negativní, poslední dobou se setkáváme i s velmi vtřícným jednáním. Tady musím zmínit například skvělou dlouhodobou spolupráci se Zámeckým klubem v Hranicích, kde to fuguje na zápodevropské úrovni, kdy se klub snaží kapelu podpořit a ne ji zruinovat. Velmi si cením i neutuchající snahy některých jedinců či skupin organizovat u nás festivaly nebo koncerty s ne tolik známými jmény, i když vím, že ne vždy je to doceněno, jak by si zasloužili. Takže tímto bych ráda přivedla čtenáře k zamyšlení o podpoře české scény. ;)

Zkusíte nám trochu přiblížit, jak vlastně vznikají vaše písničky? Kdo je hlavní tvůrčí osobou v kapele, jak přistupujete k textům a celkové produkci vaší muziky?

Co se týče tvůrčí činnosti, je hlavní osobou určitě náš kytarista, který s celým konceptem původně přišel a podklady k první desce už měl předpřipravený, jen čekal celá léta na to, až najde lidi, se kterými bude na stejné vlně, abychom stvořili Sarkonii. Na přípravě nové desky už se podílejí všichni členové a to je i částečně důvod, proč bude určitě tak trochu jiná. Jak jsem již zmínila, texty jsou pro nás velice důležité, vkládáme do nich určité poselství, své naděje, přání a sny. Čeština, kterou používáme pro texty je nádherný a nesmírně bohatý jazyk a je nám ctí využívat jej k vyjádření našich myšlenek. Jelikož je náš kytarista opravdu nesmírně šikovný, děláme si v podstatě i úplně všechno kolem produkce sami. Od předtáčení, po finální nahrávání, mixy, mastering, promofotky, natáčení klipu, střih, on prostě umí všechno :D Někdy pochybujeme, že vůbec někdy spí. :) Každý v Sarkonii má své místo. Každý zastupuje určitou emoci a všechny dohromady vytvářejí netušené možnosti spojující se v jedinou bytost, která může dokázat cokoli jen bude chtít. Stejně tak zastupujeme i v životě kapely každý svoji funkci, aby vše tvořilo harmonický celek a fungovalo tak, jak má a společně doufáme, že se nám podaří vytvořit něco velkého a krásného.

Děkujeme za rozhovor!

Přečteno: 18590x | Sdílet

Hodnocení: 5