Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Česko-slovenská filmová pohádka Když draka bolí hlava je již natočena. Momentálně se dokončují animace a střih. Jejím režisérem je Dušan Rapoš, autorem scénáře je společně s Petrem Šiškou.

Premiéra filmu je naplánována na 24. října letošního roku do pražského kina Lucerna. Snímek vznikl mimo jiné ke 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Na světě je už i titulní píseň, kterou nazpívali Karel Gott a jeho dcera Charlotte Ella Gottová. Vznikl k ní i videoklip, v němž je poodhalena atmosféra z natáčení celovečerního snímku. Hudbu k písničce složil Lešek Wronka, textem ji opatřil Petr Šiška a režijně zpracoval David Beránek.

V hlavních rolích pohádky se kromě Karla Gotta představí Kamila Magálová, Miroslav Šimůnek, Zuzana Maurery, Ján Koleník, Zuzka Žáková, Jakub Jablonsky, Miro Noga, Osmany Laffita a další. Hrdinou pohádky je i drak Čmoudík, jenž je pro film výtvorem československých loutkářů, kteří využili tradiční technologii s moderními prvky, takže drak vypadá a chová se jako reálná postava.

Významnou roli ve snímku budou hrát i hlasy známých osobností, kde vtip a šarm Igora Timka (slovenská hlava Draka) a Libora Boučka (česká hlava Draka) slibují dobrou zábavu, stejně jako důstojný hlas Václava Postráneckého, jenž zazní jako hlas starého Draka.

„Právě díky Čmoudíkovi přechází ve filmu čeština plynule do slovenštiny a naopak. Diváci si tak mohou uvědomit historickou sounáležitost obou jazyků a zjistit, jak blízko a přitom daleko mají k sobě dva národy někdejšího Československa, jehož vznik nám připomene v roce 2018 už sté výročí této významné události,“ říká k pohádce Petr Šiška.

Nepřehlédnutelnou složkou celého díla jsou písničky. Jejich autory jsou Vašo Patejdl, Michal David, Igor Timko, Lešek Wronka, Martin Harich nebo Miro Bazger.

Pohádka se natáčela v prostorách žilinského hradu Budatín, v Hrčavě, Štramberku, Třinci, Dolní Lomné, na zámku v Karviné i jinde po dobu 25 natáčecích dnů, bylo pro ni vyrobeno 120 originálních kostýmů a natáčení se zúčastnilo na 600 komparzistů.

Přečteno: 10970x | Sdílet

zdroj: www.novinky.cz

Hodnocení: 0