Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Cesta do pravěku Karla Zemana se vrací do kin 25. dubna. Stařičký film, který milovaly miliony dětí, prošel digitálním restaurováním a zazáří novými barvami.

Slavnostní představení nové verze proběhne 3. dubna v kině Dlabačov, kde ji uvede i britský režisér a animátor John Stevenson, režisér populárního animovaného filmu Kung Fu Panda.

„Díky kompletní technické renovaci dostala Cesta do pravěku takovou podobu, jakou měla při své premiéře v roce 1955. Technici podnikli s filmem podobnou dobrodružnou cestu proti proudu času jako jeho hrdinové,“ uvedl Lukáš Vedral z Bontonfilmu.

Film se dočkal renovace v rámci projektu Čistíme svět fantazie. Projekt vznikl v roce 2014 za účelem digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a nabídnout divákům nový pohled na českou klasiku, který odpovídá současné době moderních technologií. V letech 2015 a 2016 se díky němu povedlo zrestaurovat snímky Baron Prášil a Vynález zkázy.

„Vzhledem k množství materiálu, který jsme museli zpracovat, rozmanitým technologiím a filmařským trikům, které Karel Zeman ve filmu použil, řadím Cestu do pravěku k technologicky nejsložitějším restaurátorským projektům, které jsme dělali,“ popsal Ivo Marák, technologický ředitel studia UPP, které se dlouhodobě podílí na trikových scénách řady hollywoodských velkofilmů.

Přečteno: 7330x | Sdílet

Hodnocení: 0