Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Stárnutí a jeho vnímání jsou tématem nové inscenace brněnského Divadla Husa na provázku nazvané Domov na konci světa. Podle jejích autorů současná společnost uctívá kult mládí, přitom rok od roku stárne.

Kolektivní dílo v režii Anny Davidové, umělecké šéfky souboru, má premiéru tento pátek v Brně, příští neděli 26. ledna jej uvede pražské Divadlo Archa. Autoři hru prezentují také jako "výroční zprávu ze světa seniorů".

"Na začátku stál náš společný zájem o témata spojená s fenoménem stáří - a to nejen v rovině celospolečenské, ale také osobní. Víme, že společnost stárne, je však třeba tuto skutečnost nahlížet pouze jako civilizační problém či hrozbu, jak nás zhusta přesvědčují někteří experti a média?" táže se umělecká šéfka souboru Davidová.

Přípravu inscenace podle ní provázelo poctivé hledání. "I samotný zkušební proces s herci jsme začali studiem - téměř dva týdny jsme na zkoušky zvali odborníky z oborů sociální gerontologie či paliativní medicíny, praktiky z oblasti péče o seniory či doprovázení umírajících," popisuje režisérka.

Divadelníci také navštívili domov pro seniory a na vlastní kůži si vyzkoušeli sadu pro simulaci stáří neboli gerontooblek.

Přečteno: 3520x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0