Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Vítězem letošních španělských filmových cen Goya se stal snímek režisérky Isabely Coixetové The Bookshop (Knihkupectví).

Vznikl podle románu anglické spisovatelky Penelopy Fitzgeraldové z roku 1978 o vdově, jež si v ospalém přístavním městě otevře knihkupectví. Film si odnesl také ocenění za nejlepší režii a nejlépe adaptovaný scénář. Se španělskou kinematografií se v rámci festivalu La Película setkají v únoru a začátkem března také čeští diváci.

Nejúpěšnějším filmem letošního dvaatřicátého ročníku španělských filmových cen Goya je ovšem historický smímek Handia (Obr) od baskické režisérské dvojice Jon Garaño a Aitor Arregi. Získal celkem devět sošek - bronzových bust španělského malíře Franciska Goyi.

Příběh dvou bratrů je zasazený na baskický venkov v roce 1836. Silný vztah sourozenců, z nichž jeden je "nejvyšším mužem" tehdejšího světa, v něm překonává chudobu, rivalitu v lásce, válku i modernizaci. Film získal mimo jiné cenu za nejlepší herecký debut (Eneko Sagardoy) a původní scénář.

Ceny Goya uděluje Španělská akademie umění a kinematografie ve 29 kategoriích. Laureátem je i český herec Miroslav Táborský. Ten získal cenu v roce 1999 v kategorii herec-objev roku za roli ve filmu Dívka tvých snů.

Španělsky mluvené filmy si užije i tuzemské publikum, od 13. února do 4. března bude v Praze, Ostravě, Hradci Králové a Brně probíhat festival španělského a latinskoamerického filmu La Película.

Na programu je například čtyřmi soškami Goya ocněný thriller Pozdě na hněv, historický film z období španělské občanské války Nejistá sláva, komedie Marisa v lesích či aktuální ironický snímek o praktikách současné politiky Selfíčko. Chybět nebudou ani aktuální snímky z Mexika, Venezuely či Panamy.

Festival přestaví také Carlose Sauru, který je vedle Luise Buňuela a Pedra Almdóvara nejvýznačnějším španělským režisérem. Diváci uvidí nový dokument o této osobě.

Přečteno: 3660x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0