Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Zásadní postava Skupiny 42, zástupce “poetického civilismu”, malíř, grafik a ilustrátor Kamil Lhoták má v Obecním domě výstavu Retrospektiva. K vidění je na ní 120 olejomaleb, z toho 19 nikdy nevystavených.

Přehlídku, která potrvá do dubna, organizátoři připravovali rok a je podle nich největším výběrem autorových prací v historii.

"Narodil jsem se v roce, kdy se ponořil Titanic," říká malíř Kamil Lhoták (1912-1990) v krátkém dokumentu někdejšího studenta filmu Karla Vachka. Pár slov, jimiž výtvarník na konci 50. let vystihl celé své vidění světa.

Věčný souboj člověka a stroje, ticho před "bouří", život na periferii a místa, kde se zdánlivě zastavil čas, ale také Francie, cyklistika, balony a létání, surrealismus nebo okouzlení starými plakáty a obrázkovými časopisy - všechna tato témata jsou nyní k vidění na výstavě Retrospektiva. Její organizátoři z Retro Gallery připomínají, že větší Lhotákovu výstavu Česká republika neměla.

Obrazy malované na plátno, dřevěnou překližku i na karton visí ve dvou sálech Obecního domu. Není to náhoda, právě sem Lhotákova maminka Anna jedenáctiletého chlapce přivedla na iniciační výstavu francouzského malířství a právě sem pak dospělý malíř rád chodil za muzikou.

A ještě další důležitou roli v jeho životě sehrála maminka. Když Kamil dostával na gymnáziu z kreslení čtyřky, donesla jeho učiteli obrázky, které si skicoval doma.

"Profesor se divil a požádal studenta Lhotáka, aby si sedl a nakreslil cokoliv, co kolem sebe vidí. Kamil se podíval z okna a načrtl pohled do Resslovky a přidal portrét školníka," píše v objemné publikaci Kamil Lhoták a kniha malířův dlouholetý přítel, kunsthistorik František Dvořák. "Kreslím totiž jen to, co mě baví," konstatoval tehdy výtvarník.

Onen detail - přidaný portrét školníka - i samotná kresba vyvedená v učebně se pro Lhotáka později staly normou. "Nikdy nemaloval v plenéru, vzpomínky si v hlavě donesl do ateliéru a často je kombinoval," říká kurátor Retrospektivy Jakub Sluka před portrétem pojmenovaným Básník František Hrubín.

Básníka s malířem pojilo velké přátelství, a když mu Hrubín vyprávěl o víkendech strávených na chatě na Berounce, kde se vídal také s ilustrátorem Zdeňkem Burianem a kde si společně předčítali rodokapsy, zanesl to Lhoták promptně do jednoho obrazu. Za Hrubínovou tváří tak najdeme i detail "buffalobillského" sešitu.

O podobiznách, jimž je na výstavě věnovaná celá jedna část, Lhoták v knize Adolfa Branalda Můj přítel Kamil říká:

"Ze zásady si vybírám své portréty sám a pak se stává, že si je po namalování ponechám. Někdy takovým portrétem vytrestám namalovanou oběť a ona se pak na sebe musí stále dívat, pokud ovšem nestrčí obraz za almaru. Neznámé slečny vůbec nemaluju, zejména ne blondýnky."

Na výstavě visí celkem 120 olejomaleb ze sedmnácti státních institucí - čtrnáct obrazů zapůjčila Národní galerie - a od jedenatřiceti soukromníků. Lhotákovy motivy jsou všeobecně známé a divák, který před dvěma lety viděl výstavu Sic Itur Ad Astra v Muzeu Kampa, si možná bude pamatovat i některé konkrétní cyklistické a francouzské obrazy či malbu žiraf. Výstava v Obecním domě je však jedinečná pečlivou prací se soukromými sbírkami s důrazem na kvalitu 40. a 50. let.

Přečteno: 5720x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0