Používáním webu i-kultura.cz souhlasíte s tím, že k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a cílení reklam používají soubory cookie. Více informací
Poprvé od úmrtí prezidenta Václava Havla, k němuž měli blízký vztah, se do Česka vrátí britští Rolling Stones. Nejznámější rocková kapela světa vystoupí 4. července v pražských Letňanech, jak oznámila v pondělí ráno.

Koncert bude součástí turné nazvaného No Filter, jež zahrne další zastávky ve Velké Británii a Evropě. Vstupenky v cenách od 1990 korun půjdou do prodeje příští pátek 9. března.

V novodobých českých dějinách neexistuje mytizovanější koncert než vystoupení Rolling Stones na pražském Strahově v srpnu 1990. Plakáty s nápisem Kameny se valí do Prahy deset měsíců po sametové revoluci zvěstovaly první návštěvu západní rockové kapely v tehdejším Československu. Po sálech i balkonech Pražského hradu se v doprovodu Václava Havla náhle procházela čtveřice Britů, jejichž hudba mnohým ještě nedávno symbolizovala vzdor vůči komunistickému režimu.

Dobové záběry z koncertu, který dle odhadů navštívilo 100 tisíc lidí, zachycují diváky na pokraji vytržení. "Mně upřímně nezbude, než se z toho zbláznit," říká jeden. "Konečně jsem se dočkal a můžu zemřít," dí druhý.

Do světa, bedlivě sledujícího politickou proměnu východní Evropy, vystoupení Rolling Stones vyslalo signál, že v Československu začíná nová éra. A podobně to vnímali sami muzikanti.

"Na konci turné nazvaného Steel Wheels jsme osvobodili Prahu, nebo nám to tak alespoň připadalo," vzpomíná kytarista Keith Richards ve svém životopisu. Václava Havla vyzdvihuje jako státníka, jenž si uvědomoval, jakou roli rocková muzika sehrála v událostech předznamenávajících pád komunismu. "Je to jediný politik, u kterého jsem hrdý, že jsem se s ním sešel," píše Richards.

Přečteno: 4180x | Sdílet

zdroj: www.aktualne.cz

Hodnocení: 0